ZAGREB – Obilježena 122. obljetnica smrti dr. Ante Starčevića

ZAGREB – Obilježena 122. obljetnica smrti dr. Ante Starčevića

Jučer je u zagrebačkim Šestinama obilježena 122. obljetnica smrti doktora Ante Starčevića. Najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće na grobu “Oca Domovine”, a nakon toga u župnoj crkvi sv. Mirka uslijedila je sveta Misa koju je predslavio generalni tajnih Hrvatske biskupske konferencije mons. Peta Palić, uz koncelebraciju domaćeg župnika velečasnog Roberta Šretera i drugih svećenika. Ideje koje je promovirao Ante Starčević ostaju za sve nas izazov i poticaj za svojevrsno preispitivanje našega shvaćanja i razumijevanja domovine i odgovornosti za nju, istaknuo je u svojoj homiliji mons. Palić.

– Sloboda svih naroda, jednakost svih građana i bratstvo svih ljudi nisu bile ideje koje je promovirala jedna krvava revolucija, to su trajne vrednote koje treba živjeti i koje je Ante Starčević zagovarao, pozivajući i dozivajući u svijest svojim suvremenicima potrebu poštivanja pravne države i vladavinu prava. Slobodu je moguće živjeti, ali ne kao neograničenu samovolju koja vodi u anarhiju nego je ona ograničena pravom na slobodu drugoga i drugih naroda i pojedinaca – istaknuo je.

Mons. Palić napomenuo je kako je Starčević zagovarao etičnost kao važan temelj državnog i narodnog opstanka.

– Javna služba nije i ne smije biti prilika za osobno isticanje ili za stjecanje materijalne koristi, a takvu politiku, Starčević je nazivao zlom politikom. Vladavina prava, poštivanje drugoga i drugačijeg, iskrena, oslobođena svake prljave koristi i dobitka, i nepatvorena ljubav prema domovini, ideali su koji i nama danas trebaju biti putokazom u našem odnosu prema domovini i njezinim stanovnicima – naglasio je mons. Palić.

Župnik domaćin, velečasni Robert Šreter istaknuo je kako svi veliki europski narodi imaju nekoga koga nazivaju ocem domovine, ali kada se u tim zemljama slavi obljetnica smrti ili neki drugi dan vezano uz tu osobu, onda se to slavi na najveći mogući način.

– Nažalost mi Hrvati zaboravljamo prebrzo i ne držimo do svojih istinskih veličina, zato nam je valjda tako bilo kroz povijest, zato nam je valjda tako i danas. Kako bi bilo lijepo da se obljetnica smrti Oca Domovine nalazi u državnom protokolu – rekao je župnik Šreter.

Doktor Ante Starčević rodio se 1823. godine u Žitniku pokraj Gospića. Gimnaziju završava u Zagrebu, a teologiju, povijest i filozofiju studira u Pešti, gdje stječe i doktorat filozofije. Bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, dramom, političkom satirom i prevoditeljstvom. No ipak najviše je ostao u siječanj kao borac za stvaranje slobodne i samostalne države Hrvatske.

Na obilježavanju godišnjice Starčevićeve smrti sudjelovali su predstavnici državnih i vojnih vlasti, među kojima je bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnika Ante Babić.

– Ono što je mene dojmilo iz homilije predvoditelja misnog slavlja jest i ono što stoji na ulazu u aulu Hrvatskog sabora, gdje se nalazi i bista Ante Starčevića, gdje je istaknuto kako prava država nije samo dobro čovjeka nego je ona i uvijte svakoga dobra – naglasio je zastupnik Babić.

Pomoćnik ministra obrane, Zoran Piličić, rekao je kako je prošlo gotovo stoljeće i četvrt od smrti Ante Starčevića, koji je sinonim države Hrvatske i domovine Hrvatske.

– Moramo kud i kamo više posvetiti pozornosti simbolima naše države, naše domovine i svemu ostalome jer ako mi to ne budemo radili neće nitko. U budućnosti ćemo se pitati zašto nam se neke pogreške iz povijesti ponovno dešavaju.

Ante Starčević ostao je u sjećanjima hrvatskog naroda po brojnim izjavama i istupima koja, mnoga od njih, nažalost i danas vrijede. Jedna od njih glasi “Mi Hrvati imamo dvije narodne mane iz kojih izvire sva naša nesreća: mi svakome vjerujemo bez da promišljamo i lako zaboravljamo krivice koje nam drugi učine”.

Izvor/laudatoTV/Foto/Božidar Bebek/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI