32. obljetnica sjećanja na stradanje Škabrnje, zločina, koji su 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi

32. obljetnica sjećanja na stradanje Škabrnje, zločina, koji su 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi

Masakr u Škabrnji, koji se dogodio 18. studenog 1991., tragičan je događaj u Domovinskom ratu. Selo Škabrnja, koje se nalazi u Zadarskoj županiji u Hrvatskoj, napale su Jugoslavenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne snage. Napad je rezultirao smrću 43 hrvatska civila i 15 hrvatskih branitelja, vojnika, kao i uništenjem većeg dijela sela. Masakr u Škabrnji bio je jedan od najbrutalnijih i najrazornijih događaja u ratu i ostao je važan dio hrvatske povijesti i nacionalnog identiteta.

U Koloni sjećanja okupljeni su krenuli do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje je zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. Na prigodnom komemorativnom skupu istaknuto je kako je u Škabrnji na taj dan počinjen zločin koji nikada ne smijemo zaboraviti, prenosi MORH.

Nadbiskup Zgrablić podsjetio je kako se Škabrnja ponosno prisjeća svojih heroja, a njihova priča služi kao podsjetnik na vrijednosti slobode, mira i zajedništva te dodao: “U ovom euharistijskom slavlju Bogu upućujemo molitve za sve duše poginule u Škabrnji, kao i za duše svih pokojnika, civila i branitelja u Vukovaru i cijelom Domovinskom ratu. Naše molitve upućujemo i za sve nestale i ranjene u Domovinskom ratu kao i za sve njihove obitelji.”

Sjećanje i odavanje počasti žrtvama škabrnjskog pokolja nije važno samo za očuvanje hrvatske povijesti i nacionalnog identiteta, već i za promicanje mira i pomirenja radeći na zacjeljivanju rana iz prošlosti. Hrvatska može ići naprijed kao ujedinjena nacija. Odavanjem počasti žrtvama i njihovim obiteljima Hrvatska može pokazati da je predana izgradnji bolje budućnosti za sve svoje građane.

Masakr, koji je rezultirao smrću više od 80 ljudi, tragičan je podsjetnik na razorne učinke rata i sukoba. Sjećanje i odavanje počasti žrtvama i njihovim obiteljima ključno je za osiguranje da se takvi zločini ne zaborave i da se ulože napori da se spriječe da se ponove u budućnosti. Važno je nastaviti podizati svijest i educirati buduće generacije o događajima koji su se dogodili u Škabrnji, kako bismo mogli raditi na mirnijem i pravednijem svijetu.

Piše: Božidar Bebek/ Totalno HR/ Foto: Izvor/ MORH/ T. Brandt

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI