21. PROSINCA SPEKTAKL NA NEBU: Prvi put u 800 godina, osvijetlit će nas “Božićna zvijezda” koja je dovela tri kralja do Isusa

21. PROSINCA SPEKTAKL NA NEBU: Prvi put u 800 godina, osvijetlit će nas “Božićna zvijezda” koja je dovela tri kralja do Isusa

Prvi puta u 800 godina, “Božićna zvijezda” osvijetlit će nebo ovog mjeseca. To će se dogoditi zahvaljujući Jupiteru i Saturnu, koji bi trebali prirediti pravi spektakl. Dva najveća planeta Sunčevog sustava, gledano sa Zemlje će se približiti 21. prosinca toliko blizu da će izgledati poput dvostrukog planeta, spoja koji će na Zemlji izgledati kao jedna jarka svjetlosna točka – što astronomi vjeruju da će izgledati spektakularno, prenosi republicworld.com.

Zvijezda koja je dovela tri kralja do Isusa

Ova nevjerojatna pojava u povijesti je poznata pod nazivom ‘Božićna zvijezda‘ ili ‘Betlehemska zvijezda’. Prema Evanđelju po Mateju (Matej, 2, 1-12) zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus.

Kao putokazni simbol postala je pored jaslica i božićnih anđela važnim elementom božićnog nakita izravno povezan s kršćanstvom. Zbog toga se Božićna zvijezda stavlja na vrh božićnog drvca gdje u pravilu ostaje do blagdana Bogojavljenja, 6. siječnja.

Zapravo, mnogi teoretiziraju da je legendarna zvijezda u priči o trojici mudraca mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Prema stručnjacima, rijedak događaj će se moći pratiti bilo gdje je nebo vedro oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. prosinca, Zimskog solsticija. Obvezno označite svoje kalendare, tako bliska veza neće se ponoviti do 15. ožujka 2080., pišu 24sata.hr.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Depositphotos

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI