16. obljetnica smrti vukovarskog ratnog heroja Marka Babića! General Rojs: “Njegovi suborci sjećaju ga se kao velikog borca, ali i čovjeka velikog srca”

16. obljetnica smrti vukovarskog ratnog heroja Marka Babića! General Rojs: “Njegovi suborci sjećaju ga se kao velikog borca, ali i čovjeka velikog srca”

Na današnji dan, prije 16 godina, u 42. godini života, prerano nas je napustio legendarni pukovnik Hrvatske vojske Marko Babić, heroj obrane Trpinjske ceste i junak obrane Vukovara.

Marko Babić legendarni hrvatski branitelj Domovinskog rata i pukovnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, umro je od posljedica moždanog udara u 42. godini života. Sahranjen je pokraj posljednjeg počivališta generala Blage Zadre kojem je bio ratni zamjenik i njegova sina Roberta Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Umirovljeni general-bojnik Ljubo Ćesić Rojs kaže da ga se njegovi suborci sjećaju kao velikog borca, ali i čovjeka velikog srca. General Rojs kaže da su najbliži suradnici generala Ivana Kapulara bili pukovnik Marko Babić, hrvatski branitelj pod nadimkom Tyson i Ante Deur.

“Zajedno smo bili na južnom bojištu i tu smo se dobro upoznali i družili zajedno, kaže nam Rojs te dodaje: Inače vukovarci su dali veliki obol u pomoći i obrani Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini pa tako od 9. travnja 1992. godine pa sve do kraja obrambenog Domovinskog rata. Mnogi su izginuli 10. travnja 1992 godine na Kupresu a najzvučnije ime među njima je bilo sin pokojnog generala Blage Zadre, Robert Zadro i neka im je laka Hrvatska zemlja koju su toliko voljeli i ljubili te za koju su položili svoj život”.

Marko Babić je bio čovjek koji je pomagao svakom koji je pomoć zatražio.

Marko će ostati i upamćen po tome da je u jednom danu uništio na Trpinjskoj cesti čak 14 neprijateljskih tenkova srbo-četničkih terorista. Nakon pada Vukovara borio se na mnogim bojištima sve do konačnog oslobođenja Republike Hrvatske. Babić se oči agresije na Hrvatsku u travnju 1991. godine iz Švicarske vraća u Vukovar. Priključuje se hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre.

Vukovarski branitelj Marko Babić bio je po mnogo čemu jedinstven, a dobro poznato je hrvatskoj javnosti i da nije htio uzeti braniteljsku mirovinu. Na pitanje zašto to nije učinio, novinarima je rekao da se nije borio za mirovinu i povlastice, nego za Vukovar i Hrvatsku te svoj hrvatski narod.

Nakon pogibije generala Blage Zadre preuzeo je zapovijedanje 3. bojnom. Njegovo ime danas nosi Središte za razvoj vođa Hrvatske kopnene vojske u Udbini.

Piše: Božidar Bebek/ Foto: Ilustracija/ Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI