(VIDEO) 10. OBLJETNICA ČLANSTVA! Plenković: Hrvati mogu biti ponosni na strateška postignuća Hrvatske od ulaska u EU

(VIDEO) 10. OBLJETNICA ČLANSTVA! Plenković: Hrvati mogu biti ponosni na strateška postignuća Hrvatske od ulaska u EU

Hrvati mogu biti ponosni na postignuća Hrvatske od ulaska u Europsku uniju, rekao je premijer Andrej Plenković u petak na Europskom trgu na proslavi desetljeća Hrvatske u tom bloku.

Hrvatska je punopravna članica Unije postala nakon rata za neovisnost 1990-tih, ekonomske i političke tranzicije te kompliciranih pregovora koji su bili opterećeni suradnjom s Haškim sudom i bilateralnim sporom sa Slovenijom.

Hrvatska je 1. srpnja 2013. ušla u EU, a s prvim danom ove godine i u šengenski prostor i eurozonu. “Kao narod moramo biti ponosni na ta postignuća”, rekao je Plenković.

“Članstvo u EU nije došlo samo od sebe, teško smo se borili, imali smo vrlo zahtjevne pregovore s puno uvjeta i problema (…) Nakon nas nije nitko još ušao i pitanje je koliko će vremena proći da bilo koja druga država koja aspirira prema članstvu u Uniji ostvari ovaj cilj”, dodao je premijer.

Hrvatska je “danas respektirana u međunarodnoj zajednici, ima utjecaj na politike, procese, na naše susjedstvo, na globalna i principijelna pitanja poput snažne solidarnosti i potpore Ukrajini i čvrste, nedvosmislene i jasne osude Rusije kao agresora koji krši sva načela međunarodnog prava”, rekao je Plenković.

Podsjetio je na osiguranih 25 milijardi eura u ovom desetljeću iz EU-a kojima se, među ostalim, obnavljaju škole, obrazovne ustanove, bolnice u Zagrebu i na Banovini.

Osvrnuo se na zajedničke vrijednosti i snažan sustav pravnih veza s Europskom unijom, kazavši da to sve čini da je Hrvatska danas respektirana u međunarodnoj zajednici.

Mladi imaju puno više šansi, na svima nama je da dobro iskoristimo pružene prilike

Istaknuo je da mladi u Hrvatskoj danas imaju puno više šansi nego prije članstva u EU te da je na svima nama da sve te prilike jako dobro iskoristimo.

„Da budemo svjesni obitelji kojoj pripadamo, a da uvijek pritom čuvamo svoj identitet, svoju kulturu, svoje običaje i sve ono zbog čega su hrvatski branitelji dali svoje živote, za hrvatsku slobodu i našu neovisnosti“, naglasio je Plenković.

Zahvalio je još jednom svima i čestitao na ovom zajedničkom uspjehu.

Uz premijera Plenkovića prisustvovao je i Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je rekao da gradska uprava želi što bolje povlačiti i koristiti europska sredstva.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je gradska uprava želi što bolje povlačiti i koristiti europska sredstva. “Zagreb je 2020. iz europskih fondova povukao 150 milijuna kuna. Mi smo sada na polovici ove godine, već povukli 500 milijuna kuna”, rekao je Tomašević i dodao je da je dobar dio sredstava povučen iz Fonda solidarnosti.

“Drago mi je da je hrvatska vlada iskoristila taj fond na način da ne vraća u prvobitno stanje te objekte nakon potresa nego da ide težim, kompleksnijim, ali ispravnijim putem, da se ide u cjelovitu obnovu. Da ti projekti budu otporniji na potrese i kvalitetniji i drago mi je da je Grad Zagreb dao neki doprinos u tome da se povuče novac”, naglasio je Tomašević.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je da Hrvati u EU više nisu “stranci”. Prisjetio se da prije desetljeća situacija “nije bila euforična” i da su pregovori bili iscrpljujući, ali da danas članstvo u Uniji za Hrvatsku “znači našu sigurnost, stabilnost, reputaciju, dobar rejting”.

“Nama je sada u interesu stabilnost zapadnog Balkana, a prije svega Bosne i Hercegovine”, dodao je Grlić Radman.

Za glazbeni program na Europskom trgu, koji je krenuo od 19 sati, zadužen je Yammat FM.

Do sad su prikazani obiteljski film “Moj dida je pao s Marsa” i kratkometražni film “Ostrižena”. Uslijedit će još kratkometražni filmovi “Slijedi…” i “U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga”.

Proslavu deset godina Hrvatske u EU na Europskom trgu organizirali su Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Izvor/ Hina/ Vlada/ Video: YouTube/ Hina/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI