Školski brod brazilske Ratne mornarice „BRASIL“ u posjetu HRM-u i Splitu

Školski brod brazilske Ratne mornarice „BRASIL“ u posjetu HRM-u i Splitu

Školski brod “BRASIL“ (U27) Ratne mornarice Savezne Republike Brazil uplovio je u petak  navečer u splitsku gradsku luku, gdje će do 3. rujna boraviti u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) i gradu Splitu, priopćeno je u subotu iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Tijekom boravka, u ponedjeljak, 2. rujna 2019. splitsku vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba” posjetit će zapovjednik broda “BRASIL” kapetan bojnog broda Alexandre Bessa de Oliveira s izaslanstvom. U ime zapovjednika HRM-a, zapovjednika broda primit će zapovjednik Središta za obuku HRM-a “Petar Krešimir IV” kapetan bojnog broda Ivan Vuković sa suradnicima.

Na radnom sastanku prezentirat će se rad matične postrojbe, a razgovarat će se, između ostalog, o izobrazbi i obuci u ratnim mornaricama dviju zemalja.

Školski brod “BRASIL” namijenjen je za praktičnu obuku kadeta na moru. Dužine je 130.25 metara, širine 13.52 metara, gaza 5.80 metara i visine jarbola od 30.72 metra. Posadu broda čini 31 časnik, 228 dočasnika, mornara i civila te 227 kadeta. Plovi brzinom od 15 čvorova, dok u povoljnim uvjetima može doseći brzinu do 18 čvorova.

Iako je izgrađen po uzoru na fregate klase Niterói, unutarnji dio broda potpuno je preuređen u cilju prilagodbe obučnim aktivnostima i smještaju velikog broja ljudi. Projektiran je i izgrađen u brodogradilištu Arsenal da Marinha u Rio de Janeiru. Porinut u rujnu 1983. godine, brod je u sastavu Ratne mornarice Savezne Republike Brazil od kolovoza 1986. godine.

Krstareći morima širom svijeta plovio je i Jadranom te boravio u posjetu Dubrovniku 1987. i Splitu 1988. godine, stoji u priopćenju MORH-a.

Foto/ HRM / A. Silić; B. Gaćina-Bilin; M. Siriščević

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI