Na sinjskom Piketu Hrvatska vojska sudjelovala na “Sinj Air Show 2019”

Na sinjskom Piketu Hrvatska vojska sudjelovala na “Sinj Air Show 2019”

Na sinjskom aerodromu Piket u subotu je održana međunarodna zrakoplovna priredba  Sinj Air Show, na kojoj je akro grupu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) ‘Krila Oluje’ sudjelovalo više od 40 zrakoplova, a okupilo se oko pet tisuća posjetitelja.  Zrakoplovna manifestacija „Sinj Air Show 2019“ koja se održava u organizaciji Zrakoplovnog tehničkog društva Sinj i Grada Sinja uz potporu Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova.

U sklopu letačkog programa sudjelovale su tri eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika.

Eskadrila transportnih helikoptera sudjelovala je s helikopterom Mi-8 MTV1 predstavljajući demonstracijski program, zatim u pokaznoj vježbi s Hrvatskom gorskom službom spašavanja gdje je predstavljena tehnika spašavanja fiksnim užetom, a u nastavku programa letačka je posada sudjelovala u pružanju potpore kod padobranskih skokova.

Sinj Airshow nastavljen je prikazom letnih mogućnosti parajedrilica, jedrilica i motornih jedrilica, letnih mogućnosti sportsko-rekreacijskih zrakoplova, te prikaz letnih mogućnosti povijesnih zrakoplova.

Publiku je oduševila vuča jedrilica avionom, letovi jedrilica u paru, akrobatski letovi jedrilica i aviona, kao i pokazne vježbe iz zraka Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Program helikoptera i padobranaca MUP-a, HRZ- a i PZO- a, te nastup Akro grupe “Krila Oluje” izazvali su ipak najveće zanimanje publike.

Osim programa u zraku odvijao se i onaj na zemlji gdje su bili izloženi zrakoplovi i oprema, simulatori letenja i prezentacije, te promocije.

Vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić rekao je kako je Sinj značajan za povjesnicu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jer je ovdje utemeljena jedna od prvih zrakoplovnih postrojbi u Domovinskom ratu, Samostalni zrakoplovni vod 4. gardijske brigade Zbora narodne garde.

„Sinj je zrakoplovni grad s mnogo zaljubljenika u zrakoplovstvo i drago nam je što dajemo svoj doprinos u promoviranju zrakoplovne kulture i općenito zrakoplovstva te što možemo predstaviti sadašnju opremljenost HRZ-a i sposobnosti Hrvatske vojske“, iznio je satnik Belančić.

Zrakoplovnu priredbu je organiziralo Zrakoplovno-tehničko društvo Sinj u suorganizaciji s Gradom Sinjem, pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, a uz potporu ministarstava obrane i unatarnjih poslova.

Foto i video/ HRZ/ Stela Ferić-Živaljić; Marko Filipović-Grčić/ MORH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI